Blandade reaktioner på stopp för kustfiske av sill i Östersjön

Havs- och Vattenmyndigheten stoppar allt kustfiske efter sill och skarpsill i Östersjön. Detta sen större delen av årets svenska kustkvot för sill i Östersjön är uppfiskad.

Peter Sjöholm vd för Swe-Dan Seafood i Ronehamn säger till Radio Gotland att stoppet bara gäller mindre fartyg upp till 12 meter som fiskar inne vid ostkusten. De fartyg som levererar skarpsill till fiskfabriken i Ronehamn har individuella kvoter, och stoppet berör inte dem.

- Det är en katastrof, den största skandal som kan hända på Ostkusten. Det drabbar oss småskaliga fiskare. Eftersom de storskaliga västkustfiskarna köper upp kvoterna i Östersjön, säger Esbjörn Johansson, fiskare i Västervik och ordförande för Kalmar läns medlemmar i Sveriges Fiskares Riksförbund till SVT:s Östnytt.

Vid trål- och vadfiske efter skarpsill är det vanligt med sill som bifångst. Därför beslutar HaV att förbudet även ska omfatta detta fiske efter skarpsill i området i Östersjön. Men, precis som för kustfisket av sill i området, kommer garnfiske att tillåtas.

Även i fjol var större delen av kustkvoten för sill i området uppfiskad i början av juni. Då beslöt HaV att stänga allt fiske för att inte riskera att överskrida kustkvoten. Beslutet skapade starka reaktioner, främst inom det småskaliga fisket i Stockholms skärgård.

Efter en månad kunde kustfisket för garn- och trålfiske öppnas igen tack vare att det visade sig finnas outnyttjade kvantiteter av sill som kunde omfördelas. I november beslöt HaV att åter stänga trålfisket i området men garnfisket efter sill kunde fortsätta året ut.

- Med beslutet att nu stoppa trål- och vadfisket hoppas vi att den resterande kustkvoten för sill i Östersjön ska kunna räcka för ett småskaligt kustfiske med garnredskap året ut, säger Jarl Engquist.

HaV:s beslut om förbud mot visst svenskt kustfiske av sill och skarpsill från och med 10 juni omfattar inte fartyg som har särskilt tillstånd .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".