Marika Strömberg Levide gård i Näs. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio

Fästingsjukdom tar död på lammungar i Näs

Levide gård i Näs har drabbats hårt av den fästingburna sjukdomen anaplasma. Tolv lammungar är döda och det finns en stor oro för att fler ska stryka med.

Den fästingburna sjukdomen anaplasma finns på hela Gotland och har varit välkänd under lång tid. Lammen blir nedsatta, får ledinflammationer och när det gäller lammungar kan de i värsta fall dö. De djur som drabbas behandlas med antibiotika och kan då återhämta sig.

Här på Gotland pågår också ett forskningsprojekt om anaplasma lett av Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Där utvärderas möjligheten att förebygga sjukdomen genom att ge ett medel som påverkar fästingens nervsystem.

Och rådet till djurägarna från fårhälsoveterinär Fredrik Engström, som är delaktig i den här forskningen är att behandla lammen mot fästingar var tredje vecka.

Ett annat viktigt råd är att inte låta lammungar gå på naturbete, utan istället låta dem beta på vall. Men problemet för Marika Strömberg på Levide gård i Näs är att de bara har naturbete och därför funderar hon nu på att de måste dra ner på uppfödningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".