Bosse Hempn. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland Sveriges Radio

Frågetecken kring alkoholhandläggarens agerande när sprittillstånd drogs in

Bo Hemph om Visby Restaurangs indragna alkoholtillstånd
4:55 min

Region Gotlands alkoholhandläggare Bo Hemph har gett flera olika besked om den restaurang vid Stora torget i Visby som blev av med sitt alkoholtillstånd i går. I en intervju med Radio Gotland förra veckan sa han att han inget visste om misstankarna mot krogen. I dag säger han att han "inte kom ihåg".

Ägarna till Visby restaurang utreds sedan flera år för misstankar om grov ekonomisk brottslighet. Bland annat handlar det om manipulation av kassaapparater. Men när Radio Gotland intervjuade alkoholhandläggare Bo Hemph så sent som i förra veckan så sa han att det inte alls var självklart att tillståndet skulle dras in. Och han sa också att han inte kände till att det handlade om grova brott som påbörjades för över tre år sedan.

Utredningen mot Visby Restaurang gäller både manipulation av kassaapparater och flera provköp där civilklädd polis konstaterat att personalen inte slagit in notan i kassan, sammanlagt rör det sig om miljonbelopp i undanhållna skatter. Men inget av det här sa Bo Hemph sig känna till.

Ekobrottspolisen Rolf Öström som håller i polisutredningen ger däremot en annan bild och säger att alkoholenheten haft ärendet på sitt bord sen 2010.

Och enligt Rolf Öström har alkoholhandläggare Bo Hemph till och med själv skickat ett brev till restaurangägaren redan i början av år 2010, då Hemph skriver att restaurangen riskerar att bli av med alkoholtillståndet.

Så sent som i mars i år har Bo Hemph också svarat på åklagarens brev om misstankarna om grova ekonomiska brott.

Men i en ny intervju förklarar Hemph det med att det fallit ur hans minne när han tidigare svarade på Radio Gotlands frågor och att det inte funnits någon dold agenda.

– Vi avvaktade polisens utredning vad de skulle komma fram till, säger Hemph.

Ansvarige regionrådet Stefaan De Maecker (M), är förvånad äver uttalandena och säger att han måste tala med Hemph för att få en förklaring till de motstridiga uttalandena och få veta vilken information som egentligen funnits.

Han tycker att det är viktigt med en öppen diskussion. 
– Att mörka saker är aldrig bra, säger De Maecker som kommer att kräva korten på bordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".