1 av 2
Jan Trunehag med sin skadade mc-hjälm. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
2 av 2
Rådjur efter kollision med motorcykeln. Foto: Jan Trunehag

MC-föraren Jan Trunehag om krocken med rådjuret

Begränsade skador tack vare skydden
9:11 min

För första gången har en MC-förare krockat med ett rådjur på Gotland. Det hände i Hejde på tisdagkvällen. Rådjuret dog på platsen och MC-föraren fördes till Visby Lasarett med en skadad fot.

Viltolyckorna med rådjur har blivit allt vanligare på Gotland, men det här var första gången en motorcyklist kolliderat med ett rådjur.

Det var igårkväll på väg 142 mellan Lojsta och Hejde som en gotländsk motorcyklist kolliderade med ett rådjur. Vid kollision med bil blir det sällan några personskador men för en oskyddad motorcykelförare ser det annorlunda ut. Tack vare hjälmen som blivit ordentligt skrapad, ett bra ryggskydd och sönderskrapade skinnbyxor blev skadorna den här gången begränsade...

Jan Trunehag från Visby har idag blivit gipsad i vänster ben och har skrapmärken på flera delar av kroppen. Han hade varit på ett jaktlagsmöte i Rone och var på väg hem till Visby här rådjuret hoppade ut från vänstra sidan. Trunehag såg det inte för det landade 20 cm framför motorcykelns lampa och hann inte reagera. Han får nu ligga kvar för observation under ett dygn på lasarettet sen blir det kryckor fram i sommar.

Skadorna på hans motorcykel verkar vara begränsade enligt hans bröder som tagit hand om den. Men det lär nog dröja till nästa sommar innan Jan kommer att köra igen. Sex veckor med gips och reparationer av hans Honda Shadow 650, sen måste han jobba också. Han är sjökapten och blir borta långa stunder.

Ytterligare en viltolycka inträffade sent igår kväll i Atlingbo. Där krockade en personbil med ett rådjur som också dog på platsen. Vid den olyckan rapportades inga personskador.

Också i Visby inträffade en trafikolycka på onsdagseftermiddagen. Det var en bil som kört in i ett träd vid Strandpromenaden. Föraren där uppges ha fått lindriga skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".