1 av 2
Kotöisarna Anita Hägg och Heidi Niklasson på grönbete. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland
2 av 2
Kor vid ladugården i Siglajvs i När. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland

Kotöisar bildar nätverk för kvinnliga mjölkbönder

"Det är vi som är verktyget som arbetar"
1:24 min

Nätverket Kotöisar ordnar träffar för kvinliga mjölkbönder så att de ska kunna dela erfarenheter med varandra. Senaste året har bjudit in experter till sina träffar och lärt sig mer om bland annat klövvård, betesregler och kalvar och foder.

– Vi når fler när bara kvinnor träffas, säger Heidi Niklasson på gården Odvalds i Linde.

Nätverket leds av Anita Hägg på Siglaivs i När, men hon har hjälp av bland andra Heidi Niklasson med att ordna möten och hitta på aktiviteter.

Nu är de mitt uppe i den mest intensiva perioden för lantbruket, men mot slutet av augusti samla Kotöisar på Gangvide i När för att bland annat lära sig att ta hand om sig själva - med mindfullnes och fotvård, och det är minst lika viktigt tycker Anita Hägg.

– Det viktiga verktyget i verksamheten är ju faktiskt att vi mår bra själva, säger Anita Hägg.

När det ordnas träffar för både män och kvinnor, kommer det mest män och oftast bara en handfull kvinnor. Men när Kotöisar samlas har de varit upp mot 40 kvinnor.

Både Heidi Niklasson och Anita Hägg arbetar heltid på sina gårdar, tillsammans med sina män. Och precis som många andra har de delat upp arbetet så att kvinnorna jobbar med djuren och deras män jobbar mest med maskiner och odlingar.

– Vi har kanske mer öga för det här med omvårdnad. Och om kalven inte mår bra så blir det inte en bra ko, säger Heidi Niklasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".