Markägaren ska betala 4,4 miljoner för saneringen vid Södervägs brädgård

Mark- och miljödomstolen anser att saneringen av marken vid Södervägs brädgård i Vall till 40 procent ska betalas av ägaren till brädgården, företaget Gotlands Träimpregnering AB, motsvarande 4,4 miljoner kronor.

Sedan mitten av 1950-talet har virke impregnerats vid Hardings i Vall. Det som kallas Södervägs brädgård. Det impregnerade virket användes bland annat vid byggandet av tunnelbanan i Stockholm och sen impregnerades även kraft- och telefonstolpar på brädgården. Det finns uppgifter om att upp emot 70 stolpar impregnerades per dag. Under 1970- och -80-talet minskade impregneringen för att helt upphöra i slutet av 1990-talet.

Men då var skadan redan skedd. Marken och grundvattnet i området var då redan förorenat och frågan om sanering väcktes i första hand av Gotlands kommun. Men då hade fastigheten i Vall redan gått i arv till ägarens släktingar. Men det innebär inte att ägarna till brädgården i dag inte kan krävas på ersättning.

Och det har kommunen gjort. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ansåg att nuvarande ägarna skulle stå för hela kostnaden för saneringen. Men länsstyrelsen halverade beloppet och ansvaret, och ansåg att ägarna skulle stå för hälften och betala 5,5 miljoner kronor.

Men ägarna överklagade igen och nu har alltså mark- och miljödomstolen beslutat att ägarna till företaget Träimpregnering Gotland ska betala 40 procent, vilket motsvarar 4,4 miljoner kronor.

Men det är inte heller helt enkelt. Bolaget är sedan flera år tillbaka under likvidation. I dag äger bolaget bara fastigheten vid Hardings i Vall, och frågan är om den förorenade marken är värd de 4,4 miljoner som domstolen nu anser att bolaget ska betala? Advokat Jesper Swedberg som är likvidator i bolaget, säger att han överväger att överklaga mark- och miljödomstolens beslut. Han tycker inte att ägarna ska betala något av seneringen.

Domstolens belsut innebär också att statliga Naturvårdsverket, kan bidra med en del av kostnaderna för saneringen. Och att man nu kommit ett steg närmare en sanering av marken vid Södervägs brädgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista