Bankomat, uttagsautomat. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.

Expert på kontokortsbedrägerier fick själv sitt bankkort kapat

"Jag skulle köpa biljett till färjan i Nynäshamn"
12 min

Att få sitt kontokort kapat är mångas mardröm under semestern. Folke Höjmar är själv expert på området men drabbades ändå.

- Det som hände var att jag skulle köpa biljett till färjan i Nynäshamn och då skulle jag betala med kontokortet. Då gällde inte kortet utan det var spärrat. När jag ringde banken så fick jag beskedet att mitt kontokort kunde ha kommit i orätta händer.

Som ordförande för Kortanvändarnas Riksorganisation är Folke Höjmar van att ge råd och varna andra för olika typer av kontokortsbedrägerier. 

- Det är ju att gå från teori till praktik nu när man själv drabbas, säger han.

Hittills i år har Gotlandspolisen fått in drygt hundra anmälningar om bedrägerier mot privatpersoner. I studion träffade Eters programledare John Almqvist bankrådgivaren Thomas Olofsson som gav råd för hur man kan skydda sitt konto.

- Man ska skydda sin kod och gärna hålla för så att ingen annan kan se koden. Sen gärna ha koll på miljön, ser den här bensinpumpen normal ut? Sunt förnuft och aktsamhet kommer man långt med, sa han.

För Folke Höjmar gick det ganska bra ändå. Ingen hade hunnit tagit ut pengar från hans konto, men händelsen fick honom att vilja varna andra.

- Nu drabbas man själv och då är man ännu mer övertygad om att det här är viktig information för den enskilde kortanvändaren för under semestern har man ju ofta extra mycket pengar på kortet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".