Visby sett från Södra Hällarna. Arkivfoto: Jonas Neuman / SR Gotland

Ny vända i rätten om naturreservatet på Södra Hällarna

Oppositionspolitikerna som tidigare överklagat naturreservatet på Södra Hällarna överklagar på nytt.

I februari röstade den röd-gröna majoriteten igenom förslaget att göra naturreservat av militärens gamla område i södra Visby, mellan Toftavägen och havet.

Alliansen röstade emot och sen överklagade moderaten Håkan Onsjö, folkpartisten Mats-Ola Rödén och centerns Lars Thomsson beslutet. De anser att naturreservatet inte stämmer överens med planen för området, och de var missnöjda med hur det förändrade förslaget på reservat behandlades efter att oppositionen stoppade det ursprungliga förslaget i december i fjol.

Förvaltningsrätten i Stockholm sa nej för att planärenden ska överklagas till länsstyrelsen, och länsstyrelsen sa nej för att de som klagat inte själva äger mark i reservatet.

Folkpartisten Mats-Ola Rödén säger till Radio Gotland att ett skäl till att de går vidare är att Förvaltningsrätten aldrig prövade om byggnadsnämnden och tekniska nämnden i Region Gotland borde ha fått lämna synpunkter på det förändrade förslaget till naturreservat.

Nu vill de att besluten prövas i mark- och miljödomstolen och i kammarrätten, och de räknar med att överklaga besluten mot slutet av denna vecka eller början av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".