1 av 2
Jeanette Florin, Kassör på Sandhamns företagareförening. Foto: Ricardo Garcia/Sveriges Radio
2 av 2
Sandhamn. Foto: Ricardo Garcia/Sveriges Radio

Sandhamn saknar tävlingen Gotland Runt

"Från att ha varit sommarens roligaste vecka har det blivit helt dött här"
1:35 min

Till Sandhamnbornas besvikelse drar festligheterna igång kring den klassiska kappseglartävlingen "Gotland runt" vid Skeppsholmen i Stockholm i dag.

– Från att ha varit sommarens roligaste vecka har det blivit helt dött här, säger Anna.

Ni har ju målgången kvar?

– De flesta seglar bara förbi och åker till stan, säger hon.

– Sandhamn tappar en stor del av sin identitet. Man märker inte ens att det är "Gotland Runt", säger Anders som flikar in.

Förra året valde arrangören KSSS att flytta hela starten från Sandhamn till Kastellholmen i Stockholm. Och i år flyttas allt fler aktiviteter och evenemang till huvudstaden. Jeanette Florin, från Sandhamns företagareförening, märker en tydlig förändring.

– Jämfört med 2010 är det ett tapp på ca 90 % när det gäller antal besökare idag. Vi storsatsade men idag gör vi ingenting, säger hon.

Näringsidkare på Sandhamn är besvikna över förlorade inkomster. Men det som oroar dem mest är öns framtida attraktionskraft. 

 – Visst kan vi hitta på nya saker. Men det är inte så enkelt att ersätta en 100-årig tradition i en handvändning. Det kommer att ta tid, säger hon.

Jeanette Florin tycker att det blir problematiskt när huvudsponsorer får bestämma allt mer. 

– Man ska inte låta sig bli överkörda av stora sponsorer med mycket pengar. Det är viktigt att behålla sin själ och något att bli stolt över, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".