Sista dagen i Eskelhem, Sparbanken Gotland Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Sista bankdagen i Eskelhem

Eskelhem sparbank stänger idag
9:30 min

Klockan 18 idag torsdag stänger Sparbanken Gotland sitt kontor och huvudsäte och flyttar till Roma. Det har blivit 140 år, sedan Eskelhems sparbank öppnade 1872 och idag bjöd man de sista kunderna på kaffe och tårta. 

Banken har inga ägare utan är en sparbank som är till för sina kunder, det säger Rolf Gahm som sitter i Sparbanken Gotlands styrelse. "Vi har inga vinstkrav från aktieägare som andra stora banker har" säger Gahm. Men vi måste gå med vinst som vi fonderar i banken för att bankinspektionen skall fortsätta ge oss banktillstånd. Alla de ursprungliga sju småbankskontoren inom Sparbanken Gotland är i och med dagens stängning nedlagda. Nu återstår kontoren i Stånga, Klintehamn och det nya huvudkontoret i Roma, dit de flesta i personalen flyttar.

Eva Romare som är vd i banken sedan 1 maj säger att det är kraven på banksäkerhet för lokalerna som tvingar till flytten. Men det är också för att kunna behålla kontanthanteringen som man behöver andra lokaler. Den tänker man inte ta bort som många av storbankerna gjort, utan närheten och servicen till kunderna är viktigast. Framförallt är det den äldre generationen som har behov av kontanta pengar medan de unga sällan har kontanter på sig, säger Lars Pettersson och Inger Wolter som idag arbetade sin sista kontorsdag i Eskelhems bank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".