Kalkladan på Bungenäs som blivit konsthall, med Ann Frösséns målningar på invigningsutställningen. Foto: Ann Frössén

Konsthall i kalkstenslada på Bungenäs invigs med jättelika målningar

"Jag tänkte direkt på Ann Frössén"
1:33 min

En ny konsthall invigs på norra Gotland. En gammal kalkstenslada i Bungenäs har fyllts med enorma målningar med havs- och vattenmotiv av Ann Frössén i utställningen som heter Conté Boréal - Nordlig berättelse.

Den som ligger bakom hela idén till konsthallen är konstkritikern och författaren Sophie Allgårdh, som var på Gotland förra sommaren som Bergmanstipendiat och då hamnade på Bungenäs och hittade ladan som hon såg kunde bli konsthall, och hon tänkte direkt på Ann Frössén.

Nu visas fjorton jättelika havsmålningar, en del upp emot sex meter långa och till det kommer även fotocollage med gotländska vinterlandskap. Den första utställningen kommer sedan följas av annan utställning under sommaren med fotografen Bruno Ehrs som ska visa svart-vita bilder från sin senaste bok Memories of där han återskapar sin barndom i bilder med hjälp av sina söner.

Fler utställningar lär det bli nästa sommar, berättar Sophie Allgårdh, som även tänker sig att kalkstensladan ska kunna fungera som ett rum för skapande under vinterhalvåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".