Villa Muramaris efter branden. Foto: Patrik Widegren/SR Gotland

Fyra åtalade för Muramarisbranden

Nu har åtalet kommitmot de fyra personer som misstänks för branden då det tidigare konstnärshemmet Villa Muramaris norr om Visby förstördes i januari i år.

Det var på morgonen den 18 januari som branden i det forna konstnärhemmet Villa Muramaris strax norr om Visby var ett faktum. De ekonomiska förlusterna uppgår enligt åtalet till mångmiljonbelopp.

Polis och åklagare har tidigare bland annat efterlyst vittnesmål från allmänheten och i bevisningen mot de åtalade männen består också av en beslagtagen bensindunk 500 meter norr om Muramaris, telefonavlyssning och chattkonversationer mellan de åtalade. Tre av männen som misstänks för grov mordbrand och stöld på Muramaris är i dryga tjugoårsåldern och den fjärde är i 50-årsåldern. Ytterligare en man i 20-årsåldern misstänks även vara delaktig i stölden där det försvunnit alkohol, bland annat vin och öl.

De fyra som misstänks för branden har alla nekat till brottet, men mannen som enbart åtalas för stöld misstänkt för att ha kört de övriga och stöldgodset till och från Muramaris, ska i förhör ha sagt att tre av de åtalade för honom erkänt att de tände på. Alla de övriga fyra ska också ha sagt åt honom att hålla tyst om händelsen på Muramaris.

Enligt åklagaren Mats Wihlborg är brottet som männen nu åtalas för grovt eftersom de ekonomiska förlusterna är så stora och för att Muramaris är att betrakta som en särskilt betydande egendom.

Rättegången inleds i Stockholms tingsrätt den 10/11 juli. Eventuellt hålls sedan delar av fortsättningen i Gotlands tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".