Övervakningskamera. Foto: Rufus Ollberg Jägemyr / Sveriges radio Gotland

Lättare för butiksägare att kameraövervaka sina kunder

"Det är en liten fristad här inne"
1:54 min

Nu kan du bli filmad på flera ställen i butiken. Efter att en ny kameraövervakningslag trätt i kraft 1 juli. Lagen gör det även lättare att sätta upp kameror.

Ulla Morat är butiksägare i Visby och hon är kluven till lagen, med omtanke för sina kunder.

- Jag tänker att jag i allmänhet kanske inte är jätteförtjust i övervakning. Men naturligtvis förstår jag ju och inser att det skulle vara bra för mig som butiksinnehavare.

Hur tänker du om integriteten för dina kunder?

- Det är ju det det handlar om. Jag är inte förtjust i att vi ska bli övervakade. Mina kunder ska få känna att de ska få vara ifred. Det är en liten fristad här inne upplever jag.

Tidigare har kameraövervakning krävt tillstånd av länsstyrelsen. Men sedan 1 juli i år behöver butikerna bara meddela Länsstyrelsen om eventuella kameror för att kunna sätta upp dom. Mavbove står i en kassakö i Visby när Radio Gotland träffar på henne, men hon känner inte den oro som Ulla Morat känner.

- I butikerna tycker jag att det är bra att ha kameror. Det minskar risken för stöld.

Kan det inte finnas några risker för dig som kund vad det gällande integriteten?

- Ja, men det är bara i butiken och de kollar bara på filmerna om någon stöld har skett. Jag tycker inte att det är någon fara.

Förut var kameror bara tillåtna vid kassan eller vid entren. Men nu får alltså butikerna sätta upp kameror var de vill i butiken, förutom i provhytter och på toaletter. Morten Spencer, jurist på länsstyrelsen med inriktning på kameraövervakning, säger att de butiker som behövt kameror redan har det, så därför tror inte han att det kommer ske någon boom av övervakning. Inte inom den närmsta tiden i alla fall.

- Jjag har inte sett några anmälningar till länsstyrelsen än så länge. Men det kommer nog säkert komma en viss ökning under hand här.

Anledningen till att frågan varit omdiskuterad är på grund av kundernas integritet. Det som däremot glöms bort är de anställdas tankar kring det. Butiksägare Ulla Morat säger att hon aldrig av anledning till att kontrollera sina anställda skulle sätta upp en kamera.

- Jag har aldrig tänkt att jag skulle övervaka mina medarbetare. Det kommer jag aldrig göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".