Företrädare för Nordkalk möter motståndare till kalkbrytningen i Ojnareskogen i augusti 2012. Foto: Anna Jutehammar / Sveriges Radio Gotland

Nordkalk medger låg profil i debatten om Ojnare

Nordkalk: Ojnareaktivisterna saknar respekt för våra åsikter
1:34 min

Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt håller med om att man delvis valt att hålla en låg profil mot vissa grupper i debatten om kalkbrottet i Ojnareskogen. Detta efter att LO:s distriktsordförande på Gotland Linus Gränsmark kritiserat Nordkalk för att ha varit för osynliga.

I dag är det exakt ett år sedan Mark- och mijööverdomstolen sa ja till Nordkalks planerade kalkbrott vid Ducker i Bunge. En dom som senare ledde fram till de omfattande protesterna och polisinsatsen i Ojnareskogen.

Nu är läget annorlunda och Högsta domstolen har skickat tillbaka den rättsliga prövningen till Mark- och miljödomstolen för en ny prövning.

Både förespråkarna för brottet och motståndarna till det är däremot överens om att dialogen mellan dem varit bristfällig under den mångåriga processen.

Linus Gränsmark som är ordförande i LO-distriktet på Gotland kritiserar bland annat Nordkalk för att ha varit för osynliga i debatten. Han hoppas att dialogen nu ska bli bättre när brottet prövas igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".