Brister i regionens alkoholhantering

de Maecker medger alkoholbrister
1:33 min

Det finns brister inom enheten för alkoholtillstånd inom Region Gotland men ingen misstanke om oegentligheter. Det säger politiskt ansvarige för verksamheten, regionrådet Stefaan de Maecker (mp), efter en intern utredning kring den kritik som riktats mot enheten för alkholtillstånd.

Den interna utredningn visar också att det inte framkommit några oegentligheter så som "mörkning" av rapporter.

Av internkontrollen framgår också att samarbetet både internt och externt kan förbättras.

Enhetschefen för alkoholtillstånd får därför uppdraget att öka samrådet med andra myndigheter som polisen, Skatteverket, ekobrottsmyndigheten och länsstyrelsen.

Alkoholenheten ska också se över sina rutiner för att förbättra informationen till politikerna och utveckla samarbetet inom myndigheten och förbättra kompetensen.

Internutredaren har tittat på tre ärenden som rör en och samma restaurang i Visby.

Skatteverket uppmärksammade redan 2010 att tio procent av kvittona i restuarangens redovisning saknades. Restaurangen tilldelades en varning men alkoholhandläggaren valde sen att vänta med beslut om eventuell indragning av tillståndet tills polisutredningen var klar. Efter två år hade ingenting hänt och ekobrottsmyndigheten trycker på för att tillståndet ska dras in, eftersom den anser att brottsligheten fortsätter. I juni i år återkallas alkoholtillståndet, men efter överklagande från restaurangen beslutar förvaltningsrätten att upphäva beslutet att dra in tillståndet.

Men den interna utrednigen visar att det inte finns någon misstanke om oegentligheter inom alkholenheten. Däremot en rad brister som nu måste rättas till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".