Liten misse på katthemmet i Follingbo

Ny lag väntas minska antalet hemlösa katter

"Hoppas minska lidandet"
1:25 min

Nu finns ett nytt lagförslag som ska minska problemet med sommarkatter. För varje sommar och höst får Gotlands Katthem ett ökat antal katter att ta hand om. Det handlar både om sommarkatter och katter som fötts i vilt tillstånd.

Gotlands Katthem har för tillfället omkring 150 omhändertagna katter men Marie Gustavsson säger att hon självklart tror mörkertalet är stort. I det nya lagförslaget som nu ligger på bordet föreslås bland annat obligatorisk märkning och registrering av alla katter likt, som med hundar. Det skulle stävja problemet med hemlösa katter säger Anita Broden, folkpartistisk riksdagsledamot och ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Anita Broden att ägaransvaret kommer blir striktare i och med den nya lagen.

 Mikael Åslund, djurskyddspolis på Gotland, välkomnar förändringar i djurskyddslagen men ser även problem med det förslag som ligger.

- Som det ser ut nu så har inte kontrollmyndighetet länstyrelsen mandat att omhänderta katterna ta det är polisen som gjort det. Det tycker inte jag är ett effektivt sätt att använda sig av skattebetalarnas pengar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".