1 av 2
Trots att det var fel att ge villavagnarna på Snäck tillfälligt bygglov anser Mark- och miljödomstolen att det är onödigt att ta bort dem. Arkivfoto: Jonas Neuman/SR Gotland
2 av 2
20 uthyrningsstugor vid Snäck berörs också av beslutet i Mark- och miljödomstolen. Trots att det var fel av byggnadsnämnden att ge tillfälligt bygglov anser domstolen att det är onödigt att ta bort stugorna. Arkivfoto: Jonas Neuman/SR Gotland

Villavagnar och stugor på Snäck får stå kvar trots felaktigt bygglov

Byggnadsnämnden gjorde fel när den förlängde det tillfälliga byggnadslovet för villavagnarna och stugorna vid Snäcks Camping i norra Visby. Byggnaderna saknar bygglov, men att ta bort dem är både onödigt och orimligt, det anser mark- och miljödomstolen.

Det var för drygt tre år sedan som byggnadsnämnden förlängde det tillfälliga byggnadslovet för 45 villavagnar och 20 stugor på Snäcks Camping med ytterligare fem år. Men det beslutet togs utan att det först gjorts en prövning i nämnden, av om det var rimligt att förlänga bygglovet. Och det var fel. Därför måste byggnadsnämnden nu ta upp frågan om tillfälligt bygglov nå nytt.

Frågan om stugorna och villavagnarna vid Snäck är en lång och segdragen historia som vilar på överklaganden och formellt felaktigt fattade beslut.

Området fick en detaljplan 2007, men den upphävdes av regeringen. Och sen dess har nån ny detaljplan inte tagits fram, även om den är på gång.

Trots att det saknades tillstånd så byggdes ändå stugorna och villavagnarna vid Snäck. Ägarna hävdar att det inte behövs någon detaljplan eftersom området under lång tid använts som turistområde. Grannarna klagade och pekade på att byggnaderna bryter mot strandskyddet, skapar olägenheter och minskar tillgängligheten till området.

Så en del av villavagnarna och stugorna är svartbyggen. Men eftersom regionen håller på att ta fram en detaljplan för området och villavagnarna troligen kommer att få bygglov i efterhand, så saknas det skäl för domstolen att belsuta att byggnaderna ska tas bort och marken återställas. Det är både orimligt och leder till onödiga kostnader enligt domstolen.

Bland annat har villavagnarna försetts med vatten- och avlopp och området asfalterats. Därför avslår miljödomstolen en grannes begäran om att byggnader och anläggningar ska tas bort. Beslutet kan dock överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".