Lilla Karlsö. Foto: Björn Carlsson / SR Gotland

Länsstyrelsen anställde fel bror på Lilla Karlsö

Mårten Hjernquist om att bli tillsynsman
0:28 min

Tillsynsmannen på Lilla Karlsö måste lämna ifrån sig uppdraget - till sin bror. Det blir den omedelbara följden av att länsstyrelsen fått bakläxa för att inte ha anställt den mest meriterade.

Det är Statens överklagandenämnd som beslutat att Mårten Hjernqvist borde ha fått jobbet eftersom han har den högskoleutbildning i biologi som länsstyrelsen ville att tillsynsmannen ska ha, och som brodern Måns Hjernqvist som fick jobbet saknar.

Den omedelbara följden av överklagandenämndens beslut är att länsstyrelsen måste riva upp anställningen och anställa Mårten istället för Måns.
Till Radio Gotland säger Mårten Hjernqvist att det inte ligger någon konflikt bakom det faktum att han överklagade broderns anställning, utan rent formella skäl. Att han nu ska ta över uppdraget från brodern är han dock positiv till.

Nämnden slår dessutom fast att de intyg som Måns Hjernqvist lämnade med sin ansökan inte är jämförbara med högskolestudier i biologi. I intygen skriver två professorer att han har minst lika bra kunskaper som biologistudier vid universitet och högskola ger.

I tillsynsmannens arbete ingår att guida besökare på Lilla Karlsö och se till att föreskrifterna för naturreservatet följs. Båda bröderna är aktiva inom Naturskyddsföreningen på Gotland, och ön ägs av Naturskyddsföreningens på riksplanet men förvaltas sen ett par år av länsstyrelsen på Gotland.

Även en kvinna som sökt jobbet överklagade, och Statens överklagandenämnd håller med om att hon har bättre meriter ärn Måns Hjernqvist, men de anser att Mårten Hjernqvist är den som bäst passar för arbetet. Kvinnan överklagade också länsstyrelsens beslut om ett jobb vid Naturrum i Vamlingbo, men där ansåg nämnden att den som redan fått jobbet har bäst meriter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".