Mer än tusen orienterare intog Fårö

Mer än tusen orienterare deltog i helgens 2-dagars-orientering på Fårö.

– Det är den största deltagarsiffran under 2000-talet, konstaterar tävlingsledaren Johnny Bjersander i arrangerade Svaide Roma SOK som i år ordnade tävlingen för 55:e gången.

Med tävlingsarenan vid Ava på Fårö och tävlingsområdet vid Ulla Hau fick orienterarna fina förutsättningar men området med sanddynor och en strålande sommarsol gjorde att det blev både tungsprunget och utslagsgivande. I herrarnas elitklass blev det en tät uppgörelse mellan Albin Ridefelt och Josef Nordlund.

– Jag hade koll på Albins (Ridefelt) tid vid radiokontrollen och när jag var två minuter efter så trodde jag att det var kört och sedan blev jag jag väldigt trött på andra halvan och kände knappt att jag hade stryrfart, berättar totaltvåan Josef Nordlund, OK Linné som på lördagen var 13 sekunder och som tappade ytterligare 1.43 på söndagen.

Vad inte Josef visste var att Albin hade missat direkt efter radiokontrollen och tappat hela försprånget.

– Jag trodde det var kört, och kände mig bara trött, säger Josef. 

– Det var en rejäl bom och jag tappade säkert tre minuter, säger Albin Ridefelt. Det blev lite panik men jag lyckades hålla farten och inte bomma mer.

– Det har varit fantastiskt fin orientering men det mjuka underlaget och de böljande sanddynorna sög verkligen musten ur benen, säger Albin och Josef som är klubbkamrater i Uppsalaklubben OK Linné.

Förhandsfavoriten Olle Boström, Järla IF, var fyra på lördagen, men kände av den knäskada som han ådrog sig tidigare i veckan och avstod från söndagens tävling.

I  damernas elitklass blev det på sätt och vis hemmaseger. Helena Karlsson som tävlar för IFK Lidingö SOK har tillbringat alla sina somrar på familjens sommarställe på Fårö, endast några kilometer från tävlingsområdet. 

– Jag brukar alltid springa 2-dagars och har nog vunnit klasserna som jag ställt upp i säger Helena som nu vann D21 Elit med drygt sex minuters marginal till Kristina Roberto, OK LInné.

– Det var roligt att vinna här men det är tungt att springa i 70 minuter på den här marken, säger Helena som tillhör seniorlandslaget i orientering.

Sommarpaket i orientering fortsätter på tisdag med 3-dagars med tävlingsarena i Othem på norra Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".