Omfattande häktning i polishuset

Idag onsdag kommer det att bli häktningsförhandlingar mot de sex män i åldern 26 till 55 år som misstänks för grov ekonomisk brottslighet på minst sex miljoner kronor.


Men häktningsförhandlingarna kommer inte att hållas i tingsrätten som man brukar, utan hålls istället i polishuset i Visby.

Säkerhetsrättegång kallas det och det händer en-två gånger om året att häktningsförhandlingar sker i polishuset istället.

Det är alltså sex män i åldrarna 26 till 55 år som polisen misstänker för grova skattebrott på minst sex miljoner kronor.

Den gotländska företagaren i transportbranschen på ön misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

De andra fem, som kommer från stockholmsområdet, är alla misstänkta för att ha hjälpt till att genomföra grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Åklagaren Gunilla Dersand Holmberg är mycket förtegen om den pågående utredningen. Men det kan bli fler ingripanden, säger hon. Härvan kan alltså växa ytterligare och inom några månader hoppas hon kunna väcka åtal.

En av stockholmarna - den yngste - dömdes i somras vid Stockholms tingsrätt till tre års fängelse för bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll.
Då handlade det om en skattehärva med bland annat falska fakturor och svarta löner i bygg- och transportbranschen och mannen dömdes tillsammans med åtta andra, som samtliga överklagat domen till Svea Hovrätt.