1 av 7
Rester av kakelugn i Muramaris ruin. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
2 av 7
Dörrlåset, rikt ornamenterat som har hittats i bråtet efter branden tros härstamma från en äldre kyrka innan det placerades i Muramaris dörr. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
3 av 7
Muramaris i lågor januari 2013. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
4 av 7
Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
5 av 7
6 av 7
Muramaris töms på brandrester,Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
7 av 7
Muramaris med grävmaskin Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

Återuppbyggnaden av Muramaris kan snart påbörjas

1:28 min

Villa Muramaris som brann ner i januari ska byggas upp igen. Men innan återuppbyggnaden kan påbörjas måste allt löst material rensas ut från den brandskadade byggnaden. Många föremål hittas t.ex. alla ansikten i sten.

Stefan Amér, en av ägarna till villan är en av dom som röjer där just nu.

– Det går oväntat bra faktiskt. Vi har bland annat hittat och hoppas på att kunna bevara flera skulpturer på sandstensspisen som Ellen Rosvall skulpterat.

Familjen Amér har anlitat en grupp kreativa lantbrukare som hjälper till med utgrävningen. Det handlar om varsamhet och sortering samtidigt som brandresterna med det instörtade stenflitaket måste transporteras ut. Tillfarten till Muramaris medger inte några stora fordon varför lite okonventionella lösningar måste till.

Ulrika Mebus från Länsmuseet finns där regelbundet som expert. Hon är både förvånad och glad över att så mycket räddats, trots allt.

– Mitt i all tragik så är det väldigt spännande att vara med om det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista