Folkhögskolan ökar som utbildare på Gotland. Delvis beror det på att många inte klarar gymnasiet, tror rektorn för Gotlands Folkhögskola. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Allt fler vill studera på Gotland

1:47 min

Intresset för att studera ökar dramatiskt. Det konstaterar Gotlands Folkhögskola, med skolor i Hemse och Fårösund. Eleverna blir dessutom allt yngre. Något som kan ha med svagare studieresultat på gymnasiet att göra, tror rektorn Thomas Nilsson.

Allt fler söker sig till folkhögskolan för att utbilda sig. På bara några år har Gotlands folkhögskola fördubblat antalet elever på sina skolor i Hemse och Fårösund.
Samtidigt hänger det ökade söktrycket samman med att landets högskolor o universitet får fler sökande men minskar antalet platser.
Thomas Nilsson, rektor på Gotlands folkhögskola, är glad över tillströmningen, men ser också problem med att de sökande i allt högre utsträckning består av yngre människor som in i det sista väljer mellan universitetet och folkhögskolan:
- Det är en tendens som kan vara problematisk både för oss och för högskolorna, det blir svårt att planera eftersom eleverna bestämmer sig så sent.
Att föryngringen bland folkhögskolestuderande är så tydlig tror Thomas Nilsson beror på att fler har svårt att klara av gymnasieskolan. Det kan också hänga samman med att gymnasieskolan har slopat mycket av de estetiska ämnena.
- Då kan man ju läsa sådana ämnen på folkhögskola istället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista