Foto: Henrik Wallenius/SR Gotlan

Oenig tingsrätt friade sjuttonåring för våldtäkt

0:49 min

Den 17-årige pojke som stått åtalad för att i mars i fjol ha våldtagit en då 14-årig flicka inne på ett boende för unga på Gotland friades idag av Gotlands tingsrätt. Men rätten var inte enig om beslutet.

Det var i mars förra året som den då 16-årige pojken enligt åtalet skulle ha våldtagit den då 14-åriga flickan inne på hans rum. Den nu 17-årige pojken menar att hon var med på att ha sex och att han vid tillfället trodde att hon var över 15 år. Flickan å sin sida menar att hon sagt nej flera gånger och försökt knuffa bort honom utan resultat, och att hon till slut "stängde av". När flickan berättade om sin upplevelse i rätten så tyckte de att den var trovärdig, men de menar att ord står mot ord och att det saknas handfast och robust bevisning för fällande dom, därför ska åtalet ogillas.

Dock var Tingsrätten oenig, två av nämndemännen ansåg att flickans uppgifter, och de vittnesuppgifter om att hon ska ha mått mycket dåligt efter det här, skulle ha räckt för fällande dom. De ville att han skulle dömas för våldtäkt, att han skulle få ungdomstjänst i 120 timmar och betala ett skadestånd på 85000 kronor.

För socialtjänsten inom Regiion Gotland innebär dagens friande dom mot pojken egenligen ingen skillnad jämfört med om han fällts för våldtäkt. Det faktum att det förekom sex med en minderårig inne på regionens eget boende för unga ger anledning till att se över rutinerna, säger Magnus Björk, föreståndare för hemmet i fråga.
- Vi måste se till att ha en bättre kontakt med de boende och att se dem och de som kommer på besök, säger han till radio Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista