En av de strömförande bankomaterna vid Östercentrum i Visby. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Felaktig installation gjorde bankomat strömförande

Den bankomat på Östercentrum som i förra veckan blev strömförande var felaktigt installerad, visar de tekniska rapporten som nu är klar.

I torsdags kväll stängdes två bankomater av vid Östercentrum i Visby.  En person hade anmält att han fick en stöt av en av uttagsautomaterna vid Östercentrum. Av säkerhetsskäl stängdes båda automaterna av. En teknisk utredning av automaterna har gjorts och idag skrevs en rapport.

- Denna utredning visade inget fel på uttagsautomaterna, säger Stefan Bergelind som är vd på Bankomat Sverige AB.

Felet fanns istället i anslutningen till elnätet: en felaktig komponent i ett kontaktdon ledde till ett jordfel och krypströmmar uppstod. Felet åtgärdades av ansvarig leverantör under förmiddagen och automaterna kommer åter att tas i drift under tisdagen.

Krypströmmar är inte helt ovanliga i samband med elinstallationer, men är farliga inte minst därför att spänningen kan bli väldigt hög.

Kan du säga att ingen i fortsättningen behöver riskera att få 220 volt genom kroppen om de använder en av era bankomater?

- Det är ingen fråga som går att besvara. Det går inte att spekulera i sådana saker, säger Stefan Bergelind till SR Gotland.

Men vilka slutsatser drar du med anledning av den här händelsen och den tekniska analysen?

- Det är för tidigt att säga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista