Solrosens serviceboende i Visby. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Kommunal kräver att vårdanställd som anmälde missförhållande stängs av

1:39 min

En anställd på demensboendet Solrosen i Visby som anmälde missförhållande inom vården, borde själv bli avstängd efter sin anmälan, anser fackförbundet Kommunal.

Det var i februari i år som en anställd på demensboendet Solrosen i Visby anmälde en annan anställd för brysk hantering av en patient. Enligt anmälan ska den dementa ha tagits i nacken på ett hårdhänt sätt, patientens kläder ska även ha dragits av på ett bryskt sätt.

Den här typen av anmälan kallas lex Sarah och är skapad i för att skydda vårdtagare och anställda som påpekar brister inom den egna verksamheten.

I det här fallet inleddes en internutredning, och händelsen anmäldes till Socialstyrelsen. Under tiden stängdes den utpekade personen av från sitt arbete och blev senare avskedad.

Men när fackföreningen kommunal fick kännedom om händelsen begärde de att även den anställde som gjort anmälan skulle stängas av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista