Smaklösa återupplivar Murgrönan för gratiskonsert

Det gotländska kultbandet Smaklösa ska fira 40-årsjubileum genom en gratiskonsert på lördag 3 augusti på platsen för den anrika folkparken Murgrönan, det vill säga grönområdet vid Visby ringmur alldeles norr om buss-stationen.

I ett pressmeddelande skriver Smaklösa att "ett antal av bandets välkända örhängen från de gångna åren tillsammans med helt färska låtar utlovas. Dessutom ges ett bidrag till kammarmusikveckan genom ett gästspel av en liten kammarmusikensemble."

- Det här blir fint och stämningsfullt tror Smaklösas pianist Ulf Grönhagen.

Smaklösa scendebuterade 1973 på Borgens Musikcafé i Visby. Sedan 1980-talet har bandet varje år en sommarturné på Gotland och spelningar året runt på Gotland och på fastlandet. Ett flertal skivor har getts ut, den senaste 2008. 

1987 låg bandet några veckor på TV:s ”Listan” med låten ”Lucky weekend” och fick göra en musikvideo. Fyra år senare kom deras första fullängds-LP/CD. 1995 fick Smaklösa Gotlands Tidningars kulturpris.  2006 fick de även Gotlands kommuns kulturpris. Gruppen har även fått en asteorid namngiven efter sig (7545 Smaklösa). Sedan 2009 finns även ett Smaklösa-museum i Västergarn, inrymt i en gammal bensinmack.  2011 spelade de på Fåröfärjan under den sju minuter långa överfarten mellan Fårösund och Fårö medan sände live och ordnade räkfrossa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista