1 av 2
Den norska segelbåten Wyvern i sjönöd mellan Gotland och Öland. Foto: Sjöräddningen
2 av 2
Wyvern har lokaliserats av Kustbevakningen. Foto:Kustbevakningen

Sjunken norsk båt ska bärgas nästa vecka

3:02 min

Nästa vecka påbörjas arbetet med att bärga den norska segelbåten Wyvern, som sjönk sydväst om Gotland för tre veckor sedan.

Det är en grupp frivilliga aktörer från olje- och gasnäringen som finansierar bärgningen. Christine Sagen Helgö som är kommunstyrelsens ordförande i Stavanger - där båten hörde hemma - säger till radio Gotland att det är viktigt att få hem Wyvern.

Det var morgonen den 11 juli som sjödramat där en person omkom inträffade. Två helikoptrar från Sjöräddningen och båtar från ideella Sjöräddningssällskapet arbetade tillsammans för att undsätta tiomannabesättningen på Wyvern.

När klockan var åtta vinschades de sista två besättningsmännen med helikopter upp från båten, som då bedömdes vara utom räddning. Men nästan en och en halv timme senare larmade sjöräddningssällskapets båt att tre personer från en annan båt i närheten, tagit sig ombord på haveristen i fyrametersvågor och stark vind. En kvart senare senare sjönk segelbåten. Två män låg i vattnet och kunde räddas därifrån, den tredje sågs sitta fast i riggen när båten sjönk i havet. Han hittades några dagar senare.

Wyvern ligger på 55 meters djup. Ombord finns 600-800 liter olja. Ingen olja lär ännu kommit ut i havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista