1 av 2
Enduroförare i Gotland Grand National 2012. Foto: Hanna Sihlman/SR Gotland
2 av 2
Karta över endurobanan i Sanda. Källa: Region Gotland

Kritik mot FMCK:s planer på motorbana i Sanda

Den planerade endurobanan i Sanda möts av kritik från fastighetsägare i närheten.

Det är vid Runne i Sanda, inte långt från stora vägen mellan Västergarn och Klintehamn, som FMCK planerar för en endurobana, På platsen där det tidigare funnits en gammal tipp.

Skälet till den nya banan är att FMCK inte längre på köra på Tofta skjutfält eftersom försvaret har sagt NEJ nu när skjutfältet används allt mer av försvaret.

Länsstyrelsen har tidigaer sagt ja till banan i Sanda, och just nu ligger ärendet hos miljö- och hälsa på regionen.

Men planerna på en ny endurobana har lett till skilda åsikter... Kul, säger en del Sandabor, samtidigt som andra med fastigheter där, engagerat sig mot endurobanan. De som motsätter sig oroas av att inte bara dom själva ska utsättas för mer buller, utan också att dom kungsörnar som finns där kan skrämmas bort.

Så vad säger då endurofantasterna om detta motstånd. Jo, enligt, FMCK, så handlar det om mycket begränsad körning - lördagar från första augusti till sista januari. Och att det inte kommer att köras mer än så beror just på att man inte vill störa kungsörnarna.

Om det blir politikerna som får ta beslutet, eller om det ska bli på tjänstemannanivå är ännu inte klart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".