1 av 11
Jan O Karlsson, Ingrid Carlsson, Ingvar Carlsson och Thage G. Peterson defilerar vid kistan. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
2 av 11
Jan Lundgrens begravning. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
3 av 11
Jan Lundgrens begravning hölls i S:t Nicolai ruin. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
4 av 11
Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
5 av 11
Jan Lundgrens begravning. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
6 av 11
Christer Engelhardt talar. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
7 av 11
Björn Jansson talar. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
8 av 11
Inger Harlevi talar. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
9 av 11
Per-Olof Jakobsson talar. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
10 av 11
Jan-Erik Eriksson var officiant på Jan Lundgrens begravning. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
11 av 11
Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Så var Jan Lundgrens begravning - se bilderna

Tvåhundra personer kom till Kultudralen i St Nicolai ruin i eftermiddags  för att delta i begravningen av Gotlands förra kommunalråd och socialdemokraten Jan Lundgren. Bland gästerna fanns förutom gotländska partikollegor och politiska motståndare även förre statsministern Ingvar Carlsson och de tidigare statsråden Thage G Peterson och Jan O Karlsson.

Begravningen inleddes med att pianisten Staffan Scheja spelade Adagio cantabile C moll opus 13 av Beethoven. Därefter läste dagens officiant Jan-Erik Eriksson varsitt brev som skrivits till Jan Lundgren av hans livskamrat och av hans dotter.

Marie Nilsson-Lind och Josefin Nilsson framförde Ainbusks Älska mig och sedan Jag och min far av Olle Ljungström. Friedel Weiser sjöng Jag har ett hav av Barbro Lindgren och Georg Riedel.

Efter det hölls fyra stycken tal; av Socialdemokraternas distriktsordförande och riksdagsmannen Christer Engelhardt, regionfullmäktiges ordförande Björn Jansson (S), Inger Harlevi (M) och Per-Olof Jakobsson (C).

I Björn Janssons minnestal sa han bland annat: ”För Region Gotland vill jag tacka Jan Lundgren för ett hängivet engagemang för Gotland och dess utveckling. Jan har haft en betydande roll i många av de vägval som kommunstyrelsen och kommunfullmäktige gjort. Din förmåga att kunna tänka ett steg till har varit en tillgång. Du är för evigt inskriven i Gotlands historia”.

Jan Lundgren avled i mitten av juli efter en tids sjukdom, 69 år gammal. Till hans minne har nu öppnats en minnesfond med namnet "för unga politiker".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".