1 av 2
Torgrim Christiansson, fiskare i Herrvik. Arkivfoto: SR Gotland
2 av 2
Herrvik. Foto: Rufus Ollberg Jägemyr / SR Gotland

Nätet dras åt för gotländska yrkesfiskare

"Nästan ingen ny som börjar fiska"
1:51 min

Det ser mörkt ut för Gotlands fiskerinäring och snart finns det nästan inga fiskare kvar på ön. På bara några år har tre fjärdedelar av öns fiskare försvunnit. Och trenderna spås att fortsätta om ingenting görs.

På bara några år har antalet licensierade yrkesfiskare sjunkit från 180 till 42. Även antalet fartyg har under samma period sjunkit från 138 till omkring 30.

Torgrim Christiansson är en av de få fiskarna kvar på ön och han säger att framtiden ser mörk ut.

- Det är svårt att fiska torsk för det finns säl och lax har vi fiskat tidigare. Men nu är ju det förbjudet.

Under de så kallade torskåren under 1970- och 80-talen mådde Gotlands fiskenäring bra. Lönsamheten var god och fiskarkåren var stor. I slutet på 1980-talet fanns det omkring 180 yrkesfiskare på Gotland och omkring 140 fartyg. Efter torskens nedgång blev det svårare för fiskarna att finna lönsamhet i fisket och minskning av antalet fiskare och fartyg tog fart. Den minskningen har hållit i sig ända fram tills idag och nu finns det bara ett 30-tal fartyg och 43 yrkesfiskare kvar på ön. Torgrim Christiansson tror att det småskaliga Gotlandsfisket riskerar att försvinna helt om ingenting förändras.

- Det svåra är ju att få in någon ny i det här. Det är svårt att få lönsamhet idag och det är ju nästan ingen som börjar om man inte har släktingar som gjort det.

Under torskåren valde många gotländska fiskare att fokusera på torsken. När Torgrim Christiansson är själv torskfiskare och han säger att det idag inte skulle vara lika lätt att omstrukturera sitt fokus som det var under torskåren. Regler, politik och försummande av det småskaliga fisket är anledningarna.

- Det har blivit så invecklat.

Är det byråkratin som stör?

- Ja, delvis definitivt. De små båtarna har alltid varit beroende på att fiska det som går att fiska. De pratar ju så fint om att rädda det småskaliga fisket hela tiden politikerna. Men de har ju sagt det snart i tio år.

Vad skulle du tycka att det krävdes?

- Att de små båtarna släpptes fri. Vi tar så lite av det som finns. Det är de stora båtarna som tar det mesta.

En ytterligare minskning väntas enligt trenderna om fiskelyckan inte vänder. Anledningarna till sjunkningen beror bland annat på minskat torskbestånd, svåranpassad fiskeflotta och fiskeförbud för arter som bland annat ål och lax.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".