Vill inte vara medellösa under medeltidsveckan. Bankomatkö på Stora Torget i Visby. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Lång kö för att ta ut pengar på Stora Torget

Det dröjer innan det kontantlösa samhället är här, att döma av den långa kön till bankomaten på Stora Torget i Visby innerstad vid lunchtid. Samtidigt kommer nyheten att storbankernas uttagsautomater tas över av ett gemensamt företag under året.

Det har länge varit möjligt att ta ut kontanter i samtliga bankers automater. När nu bankernas gemensamma bolag Bankomat AB tar över driften av storbankernas alla automater är tanken att servicen ska bli både bättre och mer enhetlig.

De 2 200 maskinerna ska fungera likadant för respektive banks kunder.

-Kunderna får tillgång till alla tjänster som kortutgivaren erbjuder i alla våra automater runt om i landet, oavsett vilken bank man tillhör. Vi har också gjort maskinerna mer tillgängliga för personer med funktionshinder. De kommer bland annat ha en talfunktion, säger Stefan Bergelind, vd på Bankomat.

Automaterna kommer att identifiera vilken bank kunden tillhör. Det blir också möjligt att göra överföringar mellan konton, byta PIN-kod och få utförliga kontoutdrag. Bankomat AB kommer också att sköta driften av insättningsautomater.

-I dag rör det sig om 230 maskiner som kunder i SEB och Swedbank kan använda. På sikt kommer antalet att öka och jag tror även att de andra bankerna ansluter sig, säger Stefan Bergelind.

Bankomat ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank och Sparbankerna.

SR/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista