1 av 2
Badbrygga på Norderstrand med segelbåt. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland
2 av 2
Bo Larsson har konstruerat en egen brunn. Kanske en del av lösningen på problemet övergödning i Östersjön. Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio Kalmar.

Brunn med fyra kamrar kan minska gödning i Östersjön

1:15 min

Han har utgått från havet självt och konstruerat en avloppsbrunn som syresätter avloppsvattnet. Bo Larsson tror att Östersjön skulle må bättre om alla med eget avlopp hade en brunn som hans.

Enligt Havs-och vattenmyndigheten är hälften av Sveriges enskilda avlopp för dåliga. Förenklat så är syrebrist en av orsakerna, eftersom reningsanläggningar som tex brunnar behöver syre för att bryta ner avloppsvatten. Det här har Bo Larsson, i Kalmar, löst genom att dela upp sin brunn i fyra skivor där vattnet syrsätts med hjälp av små vattenfall. Två fyrkammarbrunnar har testats på sex hushåll under ett år. Enligt Bo Larssons siffor så renar brunnarna 96 procent av avloppsvattnet efter ett år. Men trots de positiva resultaten så är det ännu osäker om brunnen kommer komma ut på marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista