Arbetsförmedlingen. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Arbetslösheten på Gotland är bland landets lägsta

1 885 gotlänningar är inskrivna som arbetslösa just nu. Jämfört med hur det ser ut i landet i övrigt är det få. Och bland ungdomar har arbetslösheten i sommar sjunkit till den näst lägsta nivån bland Sveriges 21 län.

6,6 procent av Gotlands befolkning var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Visby som öppet arbetslösa eller deltagare i program med aktivitetsstöd i slutet av juli. Bara två län hade en lägre arbetslöshet än Gotland. I riket som helhet var motsvarande andel 8,4 procent, i övrigt varierar andelen mellan 6,4 procent (Uppsala och Hallands län) och 11,1 procent (Gävleborgs län). Nästan 300 personer gick till arbete under juli, 20 fler än förra året.

När det gäller ungdomar mellan 18 och 24 år ligger Gotland bra till med 12,5 procent, eller 429 personer, motsvarande för riket var det 16,8 procent. Jämfört med juli 2012 är det en förbättring med nästan två procent.

Detta framgår av den månadsstatistik som presenteras av Arbetsförmedlingen idag.
Tina Ersson, chef för arbetsförmedlingen i Visby, säger i ett pressmeddelande att det är mångas insatser som ligger bakom men att det sammanhänger med att de många gotlandsbesökarna på sommaren skapar ett stort utbud av inträdesjobb där många kan få sina första arbetslivserfarenheter. 
300 personer har fått jobb under juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".