Roma kyrka. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Begravningsavgifterna ska jämnas ut

1:12 min

Det är stora skillnaderna i begravningsavgifter på Gotland. Men nu kommer det nu bli ändring på det. Tanken är att nästan alla i Sverige ska betala lika mycket begravningsavgift oavsett var man bor.

Anledningen till att det ska bli en enhetlig begravningsavgift är att gynna glesbygdens kyrkogårdar. Som systemet ser ut nu så betalar varje person i Sverige en begravningsavgift som är satt efter hur många som bor inom församlingsområdet.

Ju fler människor desto lägre avgift. Skillnaderna mellan olika delar i landet kan därför vara stora. Från några hundra kronor per år för en stockholmare, till ett par tusen för en gotlänning.

För att försöka balansera kostnaderna för underhållet av landets alla kyrkogårdar ska en enhetlig avgift nu alltså införas.

Problemet med avgiften som ska införas till 2016 menar Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent hos Svenska kyrkan, är Stockholm inte är inräknat. Hela grundtanken med enhetligheten kommer att förtas, i och med att alla ändå inte är med, anser han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista