1 av 2
Charolaiskor på gården Nors i Hall. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland
2 av 2
Elof och Maude Nilsson som bedriver avel med Charolaiskor på gården Nors i Hall. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/P4 Gotland

Ökad efterfrågan på kor av köttrasen Charolais

1:43 min

Svenska köttkor av rasen Charolais efterfrågas allt mer som avelsdjur. Och det är något som Elof och Maude Nilsson på gården Nors i Hall är glada över. De säljer uppemot femton avelstjurar om året och är därmed en av de största gårdarna inom Charolaisavel i Sverige.

På gården finns ett åttiotal Charolais-kor som strövar omkring på de enorma betesmarkerna i naturreservatet i Hall Hangvar.

Stora vita lugna djur som får gå ute och beta åtta månader om året, vilket ger smakrikt och bra kött, förklarar Elof Nilsson som tog över gården efter sina föräldrar och då ställde om till ekologiskt lantbruk och investerade i fler djur.

Under tio års tid har gården fördubblat antalet Charolais-kor, som är av den nordamerikanska varianten, en lättare typ än den traditionellt franska och dessutom hornlös, vilket underlättar vid kalvning. Och just den här Charolaisvarianten är idag den vanligaste i Sverige.

Men intresset för den här typen har även börjat väckas hos andra länder, som England och Frankrike som nu börjat köpa svensk Charolais.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista