Foto: Kristoffer Olsson/Sveriges Radio

Vänförfrågan på Facebook brott mot kontaktförbud

Det är brottsligt för en person som har kontaktförbud att skicka en vänförfrågan på Facebook till den som den inte får ha kontakt med, slår Gotlands tingsrätt fast i en dom.

En nittonåring dömdes i veckan av tingsrätten till villkorlig dom och 30 dagsböter för bland annat överträdelse av kontaktförbud.

Mannen hade enligt domen dykt upp på en marknad, där personen han inte fick träffa fanns. Han hade också skickat en vänförfrågan på Facebook strax efter att kontaktförbudet för honom hade förnyats. Tingsrätten skriver i sin bedömning att "en vänförfrågan utgör en aktiv handling som har till syfte att skapa kontakt. Den kan inte anses utgöra en ringa överträdelse. ... ska därför dömas för kontaktförbud även i denna del." Tingsrätten ansåg att mötet på marknaden var en sådan integritetskränkning att personen ska få skadestånd. Däremot var inte vänförfrågan en "så allvarlig integritetskränkning" att den motiverar skadestånd.

Nittonåringen dömdes även för sexuellt ofredande mot ytterligare en kvinna som också ska få skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".