1 av 2
Skrotbilar. Foto: Region Gotland
2 av 2
Skrotbilar. Foto: Region Gotland

Svårt att få husägare att städa

1:52 min

Det finns ett 10-tal ärenden hos Region Gotland där fastighetsägare vägrar städa på sina tomter. Och det är svårt att komma åt fastighetsägare som låter hus förfalla och fyller tomterna med skräp. I Klintehamn tog det tio år innan ett förfallet magasin kunde rivas.

Det senast kända fallet var det gamla magasinet i Klintehamn som till slut revs av regionen eftersom huset ansågs vara en risk för både allmänheten och miljön. Men det är mycket ovanligt att det går så långt att regionen går in och röjer fastigheten. Enligt reglerna ska fastighetsägaren först själv ges chansen att röja upp inom skälig tid.

Om det inte sker kan beslut tas om att hota med böter. Men i de flesta fall så överklagar fastighetsägaren ända upp till sista instans, och då kan det dröja flera år innan själva bötesbeloppet döms ut. Ibland väljer fastighetsägaren dessutom att betala böter på flera hundra tusen, hellre än att röja sin tomt.

När det gäller det förfallna magasinet i Klintehamn gick det över tio år innan regionen kunde ingripa och riva huset, efter åratal av överklaganden. Och det finns alltså fortfarande ett tiotal misskötta fastigheter runt om på Gotland där ägaren vägrar agera och fördröjer processen genom överklaganden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista