Kappelshamnsviken med väg 149 till vänster. Flygfoto: Gunnar Britse

Stor turistsatsning i Kappelshamn

Planerna på en stor turistsatsning vid Kappelshamnsviken är fortfarande aktuella. Enligt planerna ska här investras över 100 miljoner i hotell, restaurang, hus och havsbad. Men planarbetet har tagit tid.

Det var redan 2007 som Fortifikationsverket la ut det cirka 10 hektar stora området som tidigare använts till oljelagring till försäljning. Ett företag köpte området för två miljoner kronor och berättade 2009 här i radio gotland om planerna på att förvandla den 600 meter långa strandremsan till rekreationsområde med restaurang, spa, konferensanläggning, ett 20-tal fristående hus med lägenheter och kallbadhus på piren.

2009 beslutade byggnadsnämnden att det skulle upprättas en detaljplan för området, men först tre år senare godkände nämnden planprogrammet som ska ligga till grund för detaljplanen. Enligt förslaget kommer de byggnader som planeras inom strandskyddsområdet inte att göra det svårare för allmänheten att röra sig i området, utan snarare göra området mer publikt med det öppna havsbadet på piren.

Vattenförsörjningen har varit en stötesten, men enligt Byggnadsnämndens ordförande Bo Björkman är det de nya tekniska möjligheterna att avsalta havsvatten som nu gjort att nämnden från att ha varit tveksam till exploateringen nu valt att skicka vidare detaljplaneförslaget till regionstyrelse och fullmäktige för beslut.

Och trots att planprocessen pågått i flera år så säger en av områdets ägare, Peter Jacobson, att de inte övergett tankarna på att förvandla området till ett nytt turistområde, en investering på flera hundra miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista