De flesta som svarat vill ha kvar färjan. Arkivfoto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Mest kritiska synpunkter till Trafikverket om eventuell Fåröbro

De flesta som lämnat synpunkter till om hur förbindelsen till Fårö ska se ut vill inte ha någon bro, visar de tjugotal yttranden som kommit till Trafikverket, som håller på med en förstudie om det ska gå färja även i framtiden eller om det ska byggas en fast förbindelse.

"Bygg ingen bro till Fårö" är det vanligaste beskedet som ges i de synpunkter som lämnats till Trafikverket, från Fåröborna. Istället finns det önskemål om större färjor under sommarmånaderna och även att det ska bli tätare trafik, vilket också skulle rädda kvar arbetstillfällena på färjorna.

Motiven till att inte bygga bro är bland annat att intresset för att besöka Fårö skulle minska om det byggdes bro och att det skulle påverka Fårös kulturella särart och natur. Och där får de boende också medhåll av Naturvårdsverket som avråder från att bygga en bro på grund av ökat slitage på Fårö.

Annat som framförs är att det är dyrt med en bro och att själva byggandet skulle bli ett för stort ingrepp i naturen.

Men det finns också drygt en handfull Fåröbor som vill ha bro. De anser att en bro kan få fler att tänkas bo på ön permanent. Bygg en bro för annars blir Fårö bara en semesterö, konstaterar en av Fåröborna. Norra gattet anges då vara bästa platsen. En idé är då också att ha en höj och vridbar bro.

Även boende i Fårösund har yttrat sig över bro till Fårö och de önskar också ha var färjetrafiken, men med ökad turtäthet.

Nu återstår för regionen och länsstyrelsen att tycka till och sedan tas beslut av Trafikverket senare i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista