Roma kyrka. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Få besökare i flera gotländska kyrkor

Kyrkoherde Beijer: "Viktigt med gemenskapen i sockenkyrkan"
1:51 min

Flera av församlingarna i Roma pastorat har bland de lägsta antalet gudstjänstbesökare om man ser till Svenska kyrkan i hela landet. Det visar en sammanställning i Kyrkans tidning. Delvis beror det på att församlingarna är små. I Akebäck är till exempel bara 80 personer kyrkotillhöriga.

Varannan söndag bänkar sig de få, men ofta trogna gudstjänstbesökarna i Akebäcks kyrka. För trots att församlingarna inom Roma pastorat är ganska små har man ändå valt att inte dra ner på antalet gudstjänster.

Nästan varje söndag firas det fyra gudstjänster i pastoratet så att det inte ska gå mer än två veckor mellan tillfällena i varje kyrka.

På norra Gotland har kyrkan istället valt en annan väg. Där skapas nu ett storpastorat med färre gudstjänster, men mer resurser till att exempelvis anställa musiker och diakoner.

Roma pastorats kyrkoherde Staffan Beijer tror inte att det kommer att locka fler personer till kyrkan och gudstjänsterna.

Men även för Roma pastorat är en sammanslagning på gång. Det pågår diskussioner om att runt år 2016 slå ihop pastoraten i Dalhem, Roma, Vänge och Östergarn.

Men det tror kyrkoherde Staffan Beijer inte nödvändigtvis behöver leda till färre gudstjänster. Vintertid tror han däremot att det ibland kan bli aktuellt att ibland flytta från kyrkorna som är dyra att värma upp in till församlingshemmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".