Jonas Sjöstedt. Foto: Jenny Pettersson/Sveriges Radio Gotland

Vänsterpartiet kräver stopp för mineralprospektering i naturreservat

Vänsterpartiet vill förbjuda prospektering av mineraler i naturreservat och Natura 2000-områden, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt, som sommartalar i Umeå på söndagen. Nu gäller prospekteringsförbudet bara i nationalparker, det rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Det finns i dag omkring 500 naturreservat i Sverige, fler än 100 av dem finns på Gotland.

På frågan om förslaget även omfattar på Gotland aktuella prospekteringar som kalkbrytning och oljeborrning svarar vänsterpartiledaren att de ska se över det och därefter ta ställning.

Vänsterpartiet har tidigare krävt att kraftigt den ersättning som gruvbolagen betalar till stat och markägare ska höjas, från 2 promille av värdet på det som bryts till 10 procent.

För Ekot berättar Sjöstedt att V också vill att tillstånd att bryta mineraler enbart ska ges till bolag som kan visa att de är ekonomiskt lönsamma när alla miljökostnader räknats med.

- Gruvnäringen är viktig för Sverige, men idag har den för fria tyglar. Många gruvprojekt är kortsiktiga, medan miljöskadorna lämnas kvar för flera generationer framöver, säger Jonas Sjöstedt. Vi vill ge större vikt åt människorna som bor i området och åt miljön som påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista