Hoburgs fyr. Foto SR Gotland

Hoburgs fyr lockar många besökare

1:25 min

I samband med den internationella fyrdagen visas under söndagen nio gotländska fyrar för allmänheten. En av de fyrar som både i helgen och under den gångna veckan visats är Hoburgs fyr som ägs av Sjöfartsverket men visas av föreningen Fyrtillsyn Gotland. Barbro Ulfmoen säger att fyren under veckan haft över 200 besökare.

Det har kommit folk från Gotland, fastlandet och en hel del utländska besökare för att se fyren som togs i bruk 1864. Den automatiserades 1978 och Barbro Ulfmoen tycker att den utvecklingen är tråkig.

Men på 1800-talet var kraven hårda på fyrvaktarna berättar hon. Om man slarvade med att se till att fyren var igång kunde det antingen bli böter, piskrapp eller i värsta fall halshuggning. Så viktigt var det att fyren inte slocknade.

2009 tog ideella föreningar över skötseln av sex gotländska fyrar, men det är osäkert vad som kommer att hända med de fyrar som ännu ägs av Sjöfartsverket, och om någon av dem ska säljas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista