Snäcks camping. Arkivfoto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Sommarvädret lockade många campare

Mats Skärlén om camping på Tofta
2:16 min

Campingsommaren i Sverige ser ut att ha varit bra, mycket till följd av det vackra sommarvädret. Enligt branschorganisationen Sveriges Campingvärdars Riksorganisation har sommaren varit klart bättre än fjolåret. Tofta Camping på Goland noterar en ökning på 25-30 procent från i fjol.

Enligt Mats Skärlén som är verksamhetsledare på Tofta beror det helt klart på det vackra vädret som varit betydligt bättre än i fjol.
Många tycker dock att det är för dyrt att ta sig till Gotland med färjorna.

Ewa Werkelin som driver Kneippbyn säger däremot att de haft någon procents nedgång på campingen, medan stugorna och hotelldelen ökat något.

Eva Hallgren som driver Åminne Fritidsanläggning säger att det ännu är för tidigt att summera campingsommaren, men att känslan är att det varit ungefär i nivå med förra sommaren. Men hon säger också att flera som bokat stugor på området bokat av efter att de fått klart för sig vad färjeresan kostar.

75 procent av campinggästerna är svenskar, medan norrmännen är största utländska grupp bland camparna. De flesta av campinggästerna bor i hus husvagn, medan bara fem procent bor i tält, enligt statistik från Sverige camping- och stugföretagares riksorganisation

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".