Gotland Ring med vindkraftverk. Foto: Gunnar Britse

Vill testa ny teknik vid Gotland Ring

3:58 min

Vägar som kan ladda elbilar medan man kör. Ja, det är nåt man nu vill testa i anslutning till motorbanan Gotland Ring på norra Gotland. Det är ägaren Alec Ahro Havrén som engagerat sig i det här, och vill ha en försöksanläggning vid Storugns.

Ja det låter som hämtat från en science fictionfilm - bilar som laddas från vägbanorna.

Men det finns redan i dag på försöksstadiet.

Det som Alec Arho Havrén vill testa vid Storugns är att bygag upp vad han kallar en testplattform, med en vägbana som kan ladda elbilar genom att utnyttja förnyelsebar energi från vind och sol, bland annat genom solceller i vägbanan. En slinga under vägytan ska göra det möjligt att ladda elbilar.

en forskare som är inkopplad på projektet är Peter Lund, professor vid Aalto universitet i Helsingfors. Han säger att Gotland är klart intressant när det handlar om att bygga en försöksanläggning.

Ja på en skrapig telefonledning från Polen, där Peter Lund är just nu, förklarar han att det är ju vindkraften på Gotland och tillgången på vind, som gör att det är intressant att testa det här. Lokalproducerad energi alltså, säger Peter Lund som också berättar att i Korea håller man på med försök att ladda eldrivna fordon från vägbanor.

 Peter Lund kan i framtiden tänka sig ett system med så kallad induktiv laddning där det inte går några kablar -– men där det nere i vägbanan finns metall som leder elen till bilens batterier, under förutsättnig att avståndet inte är för långt - och det är bl a det man har i Korea, med låga bussar som laddas från vägbanan.

Och här på Gotland har alltså länsstyrelsen gett bidrag till en förstudie om detta, en förstudie som ska vara klar inom kort. Det handlar ju också om att få finansieringen klar - för det handlar om mycket pengar säger Alec Arho Havrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista