1 av 6
Branden på Hästgatan. Bild: Ur polisens förundersökning
2 av 6
Mikael Persbrandt. Arkivfoto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Ylva Claesson
4 av 6
Bild: Ur polisens förundersökning
5 av 6
Bild: Ur polisens förundersökning
6 av 6
Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Mikael Persbrandt i fokus för mordbrand i Visby i somras

UPPDATERAD. Den 28-åriga kvinna som åtalats för att ha orsakat branden i ett hus i Visby innerstad i somras säger i förhör att bakgrunden till branden är att hon var arg efter ett bråk. En av de inblandade som nu ska vittna är skådespelaren Mikael Persbrandt: - Det var ingen stor dramatik för mig, men för gemene man kan det ha varit en dramatisk händelse.

I dag väckte åklagaren Per Nichols åtal vid Gotlands tingsrätt mot den 28-åriga kvinnan för mordbranden i flerfamiljshuset på Hästgatan i Visby. Hon greps på plats och anhölls snabbt av åklagare. Kvinnan har sedan dess suttit häktad och vårdats på en rättspsykiatrisk klinik.

I polisens förundersökning kan man läsa att lägenhetsinnehavaren, en krögare, på natten kom hem till sin lägenhet på Hästgatan ihop med Persbrandt och ytterligare en person. Senare kom den nu åtalade 28-åringen dit.

Satte eld på jeansjacka

28-åringen säger i förhör att männen bett henne komma dit, men att männen sedan inte ville att hon skulle vara där. Det blev stökigt. Kvinnan säger i förhör att hon kände sig hotad. Hon var arg och tänkte att hon skulle tända eld på en jeansjacka som Persbrandt ägde och som låg ute på terrassen. Det var så som branden startade.

Klockan 04:08 ringde en granne till polisen om att en kvinna höll på att vandalisera på gården. Eftersom det var bråk på annat håll, sa polisen att de skulle komma så snart som möjligt.

En stund senare passerar polisen huset för att undersöka larmet om bråket, men utan att se kvinnan som troligen finns på innergården.

När polisen 04:34 åter kom till huset brann det för fullt. Enligt polisen erkände kvinnan omedelbart att hon tänt eld.

Persbrandt om bråket: Ingen stor dramatik 

Det var inte första gången de träffades. Kvinnan har träffat dem vid olika tillfällen. "Hon var kul att prata med bara", säger Mikael Persbrandt i ett förhör, men tillägger att han "dagarna innan branden fått hotfulla sms".

I förhöret säger Persbrandt om bråket: "Det var inga vänliga ord men jag minns inte vad som sades. -– Det var ingen stor dramatik för mig men för gemene man kan det ha varit en dramatisk händelse. För mig var det inget stort kaos. Hon fördes ut och det gick fort. "Att de två skulle ha varit hotfulla förnekar han: "Naturligtvis inte." Efter bråket gick Persbrandt och lägenhetsinnehavararen till en krog som denne äger och där fick de meddelandet om att det brann.

Två filmer bland åklagarens bevis

Åklagaren Per Nichols skriver i åtalet att branden, som rubriceras som mordbrand, "inneburit fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom särskilt då platsen för branden är ett tättbebyggt samhälle i centrala Visby".

I åklagarens bevisning finns förutom muntlig bevisning också två videofilmer. Den ena filmen är tagen från ett grannfönster, som ska visa kvinnans agerande i samband med branden. Den andra filmen tog hon själv. Enligt åtalet misstänks kvinnan också för ringa narkotikabrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista