Positiv syn på nötköttsproduktion

Det är brist på svenskt nötkött just nu. En orsak är bland annat att EUs nya regler där köttbönder nu får mellan 20 och 30 procent lägre i bidrag. Fast Gunvor Berglund som är regionordförande för Swedish Meats på Gotland säger att bidragsreglerna ännu inte har märkts så mycket för köttbönderna på ön.

Det är ingen skillnad i tillgång på slakteriet i Visby jämfört med tidigare år och det brukar vara låg produktion i början av året, säger Gunvor Berglund. Dessutom erbjöd Swedish Meats tidigt i höstas att betala tre kronor extra per kilo i planeringsersättning om man valde att slakta mellan veckorna 5 och 12 istället och det fick bra genomslagskraft.
- Samtidigt får vallodlingen högre ersättning än tidigare, vilket ger nötköttsproducenterna ett plus i kalkylen. Det är helt klart lönsamt med nötköttsproduktion, säger Gunvor Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".