Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya hjälpmedel gör det lättare för personer med funktionsnedsättning på Visby hamnterminal

Publicerat måndag 26 augusti 2013 kl 05.02
"Det har blivit riktigt riktigt bra"
1:56 min
1 av 2
Genom att följa de vita räfflade plattorna i stenläggningen kan synskadade bland annat hitta mellan hamnterminalen, busshållplatser och taxistolpen. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland
2 av 2
Anpassningen till personer gäller även bemötandet. Här visar Peter Lindström på Destination Gotland hur han först berättar för synskadade Gösta Karlsson att han kommer att beröra hans axel. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

Förändringarna utanför hamnterminalen i Visby ska göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att resa. Gösta Karlsson som är ordförande för Synskadades Riksförbund på Gotland, är nöjd med det som gjorts hittills.

EU beslutade 2010 att ingen resenär ska känna sig diskriminerad, och det skulle varit genomfört i december i fjol.

– Det har blivit riktigt riktigt bra, säger Gösta Karlsson.

Ett tickande ljud hörs från en ledfyr vid entren till terminalen, och för att hitta dit kan Gösta Karlsson och andra synskadade följa ett ledstråk med räflade vita plattor i stenläggningen utanför terminalen. Bredvid entren finns en informationstavla. Där ska personer med funktionsnedsättning så småningom kunna kalla på ledsagare. Redan kan synskadade få besked om vad som finns inne i terminalen, ett tryck på en knapp sätter igång en inspelad röst som berättar vad som finns på tavlan och på de olika våningarna i huset.

Allt är inte klart än, trots att det skulle ha varit genomfört redan i december 2012, men enligt Destination Gotlands terminalchef Peter Lindström räcker det med att arbetet kommit igång.

– För vår del var det viktigt att arbetet kom igång, men det ska slutföras också och det får inte ta hur lång tid som helst, säger Peter Lindström.

EU förordningen gäller inte bara den fysiska miljön utan även personalens bemötande. Peter Lindström visar ett exempel, han går fram till Gösta Karlsson och säger "nu kommer jag att röra vid dig" och sen lägger han handen på Gösta Karlssons axel.

Ännu har de inte gjort några anpassningar inne i terminalen, utom att det kommit nya knappar till hissarna. Men det ska läggas in mönster i golvet så att synskadade hittar hela vägen på egen hand till biljettluckor och incheckning.

Gösta Karlsson säger att ledsagningen fungerar bra, och att han får hjälp att gå ombord och hitta sin plats. När färjan är framme i Oskarshamn eller Nynäshamn kommer personal från den terminalen ombord och hämtar honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".