Tomma lokaler i exempelvis Solklintsskolan i Slite har fått Moderaternas skolpolitiker att föreslå en ny skolöversyn. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Centerpartiet i angrepp mot Moderaternas skolpolitiker

Centerpartiet på Gotland kritiserar skarpt Moderaternas ledamöter i barn- och utbildningsnämnden, som i Gotlands Allehanda i helgen efterlyst en ny översyn av skolorganisationen på ön. Centerns kritik möts i sin tur av kritik från ungdomsförbundare.

Moderaterna Simon Härenstam och Peter Wennblad  om att både Fårösundsskolan och Solklintsskolan (i Slite) har tomma lokaler som inte används. Peter Wennblad sa att "organisationen är ohållbar som den ser ut i dag. Den som inte vill förändra den måste förklara detta exempellösa slöseri."

Men det är något som får Gotlands centerpartister att gå i taket. I ett debattinlägg på måndagsmorgonen skriver Centerns arbetsutskott att de "tar sig för pannan". "Det behövs ingen ny översyn av skolorganisationen. Det behövs är arbetsro och stöttning för att försöka vända trenden med vikande elevunderlag. -– Centerpartiet vill stället jobba för att de små skolorna utvecklas. Att bara landa i slutsatsen att nu är det dags att se över skolorganisationen igen är exempellöst enögt!"

Centerinlägget möts dock av kritik internt. Gustav Åhlén som är vice ordförande för ungdomsförbundet CUF skriver på Twitter att det är "tråkigt att centerpartiet [...] föredrar ineffektivitet och slöseri framför effektivitet och ansvar".

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista