Leif Pettersson, hyresvärd i Visby. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland

Överskott på kontorslägenheter i Visby

2:12 min

CSN och Riksbyggen flyttar till barn- och utbildningsförvaltningens gamla lokaler utanför Söderport i Visby. Revisionsbyrån Grant Thornton skulle ha flyttat dit, men ändrade sig och valde Borgen vid Österport istället. Nu har fastighetsägaren Leif Pettersson hittat två andra hyresgäster.

– Det är precis färska överenskommelser. Bläcket har knappt torkat och CSN och Riksbyggen ska båda flytta in till jul.

Och det har varit svårt att hitta hyresgäster till lokalerna.

– Ja det är ett väldigt överskott på kontorslokaler i Visby. Så det är hård konkurrens om de hyresgäster som finns, så vi är ganska nöjda med de här två kontrakten, säger Leif Pettersson.

Centrala studiestödsnämnden, CSN och Riksbyggen ska hyra totalt 1.600 kvadratmeter. Men vägen dit var krokig.

Leif Pettersson hade en överenskommelse med revisionsbyrån Grant Thornton som ville flytta dit - men inget skrivet kontrakt. Men så ändrade  sig revisionsbyrån, och då stod han där med extra kostnader för att han skyndat på Försäkringskassans flytt ur lokalerna,

Samtidigt avbröts entreprenaderna för ombyggnaderna och hyresvärden gick miste om fem års hyror.

Den tvisten ligger i tingsrätten med krav på 7,5 miljoner kronor, men tack vare de nya hyresgästerna kan Leif Pettersson sänka sina krav, och han tror att det blir en långdragen historia.

CSN vill att lokalerna byggs om totalt, medan Riksbyggen nöjer sig med att hyra lokalerna ungefär i det skick de är. Totalt räknar Leif Pettersson med att anspassningarna kommer att kosta 7-8 miljoner kronor.

Är det säkert att de här kommer att flytta?

– Nu är det ju skrivna hyreskontrakt, jag är ganska övertygad om att det blir en inflyttning den här gången, säger Leif Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista