Arbetsförmedlingen. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Arbetsmiljön på arbetsförmedlingen kritiseras

5:30 min

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist tvingades avgå, sedan styrelsen förklarat att den inte har något förtroende för henne. Men i många år har det funnits kritik mot arbetsförmedlingen, för att den inte fungerar som den borde och mot arbetsmiljön.

Margaretha Carlström Nilsson representerar den fackliga organisationen ST vid arbetsförmedlingen på Gotland och är inte särskilt förvånad, eftersom arbetsplatsundersökningar visat att den psykosociala arbetsmiljön inte är bra.

– Medarbetarna mår inte bra på en arbetsplats där man inte får säga vad man tycker. Någon sätter ju ribban och det generaldirektören säger brukar ramla ner hela vägen, säger Carlström-Nilsson.

Samtidigt så diskuteras det nu bland dem som är kritiska mot arbetsförmedling, hur mycket som egentligen är arbetsförmedlingens tillkortakommanden, och hur mycket som beror på regeringens politik.

En del av kritiken som framförts mot arbetsförmedlingen har ju handlat om att man inte får hjälp med att hitta nåt jobb där.

Emilio Estrada som är musiker och varit i varit i Sverige i 23 år säger att han aldrig fått ett jobb via arbetsförmedlingen, det har alltid gått via kontakter.

En annan person i kön, en tjej som har deltidsjobb säger att hon vill ju jobba heltid och behöver något mer.

Hon har tidigare fått hjälp av arbetsförmedlingen genom att utbilda sig till snickare, men när företaget där hon jobbade la ner blev hon utan jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista